fbpx

Modules

Zijnsgeoriënteerde begeleiderskunst

Een vast/verplicht onderdeel van de Opleiding leraar Zijnsoriëntatie – ook opengesteld voor leden van de Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie en/of de Zijnskring.

 

Tijdens deze modules ontdek je diepgaand – zowel theoretisch als begeleidings-technisch – alle aspecten van de Zijnsgeoriënteerde wijze van werken met de menselijke geest. In deze modules leer je anderen te begeleiden vanuit de (vrije) Meesterpositie, leer je hoe je op Zijnsgeoriënteerde wijze kunt werken met de verschillende optieken waarin de student/cliënt kan verkeren, van de symbiotische optiek tot de Spiritoptiek.

De leermethode is ervaringsmatig; er wordt voortdurend geoefend in drietallen waarbij je veel feedback krijgt. Je maakt je de beginselen van de Zijnsgeoriënteerde psychologie eigen, zowel door colleges hierover als door zelfstudie. Iene van Oijen is de leraar van deze modules.

De modules worden gevolgd door studenten uit de diverse leerjaren. De modules zijn ook opengesteld voor de leden van de Beroepsvereniging van Zijnsgeoriënteerde begeleiders én voor leden van de Zijnskring die Meesterschap in hun reguliere werk willen belichamen.

 


 

Thema 2023-2024

De eerste twee modulen hebben als onderwerp de zijnsgeoriënteerde kennis van de plattegrond van de psyche en het leren werken met de splitsingen van de psyche.

In Zijnsoriëntatie benaderen we iedere neurose (in gedrag, gevoel en lichaam) als een poging om je authentieke vorm-in-verbinding met anderen te leven. In de neurotische vorm doen we dit op een verwarde en gesplitste manier: één deel van ons gaat strategisch op weg om (alsnog) gerespecteerd, gewaardeerd en geliefd wordt. Een ander deel trekt zich terug, gaat ondergronds en wacht erop dat het wakker wordt gemaakt.

Door het aangaan van intieme relatie, door het lopen van een pad, maar ook door life-events wordt met name het teruggetrokken zelf wakker. Wat zich ooit noodzakelijkerwijs heeft moeten terugtrekken in het huis van de ouders komt tot leven.

Je hebt het teruggetrokken zelf van jezelf (en van je student) minder goed in beeld dan het strategische zelf. Door de terugtrekking heb je er geen contact mee, geen bewustzijn over. Dit in tegenstelling tot je strategische zelf dat zich toont in voor jezelf herkenbaar gedrag.

Het teruggetrokken zelf bevat datgene wat juist het meest eigen aan je is: je willen, seksuele energie, je behoeften en verlangens in relatie met anderen. Hoe vreugdevol en noodzakelijk het ook is dat het teruggetrokken zelf tot leven komt, de kinderlijke vorm waarin dit gebeurt, zorgt vaak voor problemen. Door de spiritintentie van het teruggetrokken zelf te herkennen, kan de bevroren energie weer gaan stromen en ontdek je wat jouw authentieke volwassen vorm ervan is in verbinding met de ander.

De derde module heeft als onderwerp het kunnen introduceren van en het kunnen werken met de Zijnsvader en de Zijnsmoeder. Gestaltes die dicht aansluiten bij de noden van de psyche zonder dat zij ooit de oorspronkelijke heelheid van de student uit het oog te verliezen. Er zal ook aandacht zijn voor de specifieke overdrachten die bij de student wakker kunnen worden in het werken met de Zijnsouders.

In de vierde module staan het leren introduceren van het lichaamswerk en psychologische begeleidingswerk horend bij de werkwijzen uit de ‘gezonde zelfliefde’ centraal.

 

Praktische informatie schooljaar 2023-2024

Modules
4 x 2-daagse

Data (vr & za):

  • 22 en 23 september
  • 17 en 18 november
  • 8 en 9 maart
  • 10 en 11 mei


Tijd:
dagelijks van 10.00 – 17.00 uur

Leraar:
Iene van Oijen

Iene van Oijen

Locatie:
school voor Zijnsoriëntatie, Doelenstraat 42 te Utrecht

Tarief:
€ 1.260,-

treed de kramp tegemoet alsof het een kostbaar deel van jou is