fbpx

video’s Zijnsgeoriënteerde meditatie

Video’s over Zijnsgeoriënteerde meditatie

Meditatie heeft een belangrijke plaats binnen Zijnsoriëntatie. Het is een van de werkwijzen waardoor je leert rusten in Zijn.

Meditatie brengt je terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten.

In de Zijnsgeoriënteerde stijl van meditatie gaan we ervan uit dat jouw vrije staat, jouw vrije aard, al aanwezig is. Door de meditatie doorbreek je gewoontepatronen en worden
bedekkende lagen opgelicht. Daaronder vind je jouw heelheid, verlichting. De stijl van mediteren is subtiel en zachtzinnig. In zeven fasen maak je de breuk met je gewoontes en
ontspan je in de staat van Zijn die dan in beeld komt.

Over de Zijnsgeoriënteerde wijze van mediteren is door Hans Knibbe het boek ‘Zitten in Zijn’ geschreven. Daarbij is ook de meditatiecursus ‘Zijnsgeoriënteerde meditatie’ ontwikkeld.

Introductie bij de video’s over Zijnsgeoriënteerde meditatie

Hans Knibbe geeft een toelichting op zijn werkwijze en een globale schets van alle fasen van de Zijnsgeoriënteerde meditatie, als opmaat naar het bekijken van de video’s.

1. Meditatie in beweging

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase neem je, al bewegend, lichaamssensaties als onderwerp van aandacht. Je leert je aandacht te verruimen naar de ruimte waarin de sensaties plaatsvinden. Je verdiept de ontspanning, maakt contact met Spiritkwaliteiten en leert die expanderen.

2. Zithouding

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase bouw je je bouw je lichaam op volgens de zeven punten van Vairocana: je zit gegrond en gevoelsrijk – alsof je verlicht bent.

3. Motivatie Zijnsgeörienteerde Meditatie

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase herinner je je waarom je mediteert en je richt je op de hoogste motivatie: de herinnering aan je verlichte aard wekt de verlichte zienswijze op.

4. Afstemmen op het Huis van Zijn en de Gestalte

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase treed je in contact met de boodschappers van verlichting: je verschuift je perspectief naar de Spiritdimensie, die jou introduceert in de ruimte en lichtheid van je Spiritaard.

5A. Stil verwijlen

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase beoefen je de kunst van onafgeleid-aanwezig-zijn-bij-het-onderwerp-van-keuze: je geest wordt rustig, minder uithuizig en je bent wakker en present.

5B. Aanvullende instructies stil verwijlen

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase beoefen je de kunst van onafgeleid-aanwezig-zijn-bij-het-onderwerp-van-keuze: je geest wordt rustig, minder uithuizig en je bent wakker en present.

6. Aandacht richten naar Gewaar-Zijn zelf

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase keer je de zoeker om van ervaring naar het waarnemend vermogen zelf: je let niet meer op wát je waarneemt, maar dát je waarneemt.

7. Rusten als Gewaar-Zijn

De fasen van Zijnsgeoriënteerde meditatie in beeld gebracht. In deze fase mediteer je niet meer óp Gewaar-Zijn, je ontspant niet meer ín Gewaar-Zijn, je bént Gewaar-Zijn: je ontwaakt tot je verlichte aard.

verlichting is het pad van herkenning, niet van ervaring

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 5x per jaar.