fbpx

Leergang Gebaren van Verlichting

Voor studenten die minimaal de driejarige Zijnstraining hebben afgerond.


Leergang Gebaren van Verlichting

In deze leergang beoefenen we een aantal belangrijke gebaren. Je kunt deze gebaren zien als voorbereidende beoefeningen die ons helpen om onze geest te leren toewenden naar verlichting. Zo worden ze traditioneel binnen het boeddhisme beoefend. Maar je kunt ze ook beschouwen als uitdrukking van verlichting. Immers is het hart van elk gebaar verlichting zelf. Door deze gebaren te beoefenen leer je jouw psyche te openen naar en dienstbaar te worden aan verlichting. Dit vraagt moed. Het vraagt veel kracht van je geest en doorzettingsvermogen om tegen de gewoontes van je psyche (van veiligheid en comfort zoeken) in te gaan. Dat is belangrijk, omdat verlichting zich -niet alleen op jouw zitkussentje of tijdens de retraites- maar dan in alle bereiken van jouw leven kan gaan manifesteren. Ook helpt de beoefening van deze gebaren je stabiliteit op het pad te ontwikkelen; als padloper beter toegerust te zijn bij uitdagingen op het pad.

1e tweedaagse: ‘Onthechten/loslaten en doen wat je wilt’
Zijnsoriëntatie is een pad van verlichte levenskunst, waarin we onthechting niet als ‘afwenden van het leven’ zien, maar eerder als het bevrijden van jouw levenskracht en -energie. Onthechten gaat over het bevrijden van ‘doen wat je wilt’ doordat je je niet vastlegt op de steunvlakken die jou symbiotisch gebonden houden, waardoor je niet vrij bent om te doen wat je wilt, wat de bloei van jouw leven stagneert. Naast dat we tijd nemen om in beeld te nemen wat je  vasthoudt in jezelf, oefenen we met het opmerken en loslaten ervan en ruimte geven aan de openheid/vrijheid die zich dan manifesteert. Daarnaast zullen we ook op gedragsniveau onderzoeken welke concrete stappen van ‘loslaten’ en ‘doen wat je wilt’ je in jouw leven kunt zetten.

2e tweedaagse: ‘De Padruimte en de drie Juwelen’
Het verlichte hart van Zijnsoriëntatie wordt gevormd door het Pad en de drie Juwelen, de leer van Zijnsoriëntatie, de  leraar/leraren die jou voorgaan op het pad en je mede-padlopers. Als padloper betekent het pad lopen je steeds opnieuw toewenden en jouw verbinding herinneren met de Padruimte en de drie Juwelen. Tijdens deze tweedaagse staan we stil bij de betekenis en kostbaarheid van de Padruimte en de Juwelen, die alle drie onmisbaar zijn. Je onderzoekt jouw motivatie als padloper. Belangrijk hierin is hoe jij zorg kunt dragen voor jouw verlichte aard, wat maakt dat lagere motieven niet de overhand krijgen. Maar ook hoe je kunt zorgdragen voor jouw verbinding met elk van de drie Juwelen en vaardig kunt omgaan met overdrachten.

3e tweedaagse: ‘Guru-Yoga’ (evocatie)
De derde en vierde tweedaagse staan in het teken van Guru-Yoga.
Guru-yoga wordt in het boeddhisme gezien als een bijzonder rijke en devotionele practice, een directe toegang tot verlichting. In Zijnsoriëntatie krijgt dit vorm in het afstemmen op en verenigen met de Gestalte, waardoor een diepgaande transformatie plaatsvindt. De Gestalte belichaamt jouw verlichte aard, de verlichte aard van alle wezens, en is onlosmakelijk verbonden met de lineage van verlichting. Je toewenden naar de Gestalte betekent je toewenden naar jouw aard, verlichting zelf. Jouw hart en geest laten versmelten met de  wijsheidsgeest van de Gestalte, waarmee jouw verlichte aard zich manifesteert.

Tijdens de tweedaagse staat de visualisatie met de Gestalte in het huis van Zijn centraal, waarbij we de Gestalte en het licht van de lineage boven ons visualiseren, hun liefde en zegening laten indalen. We staan de reiniging van het centrale kanaal en opening die daarmee plaatsvindt toe en nemen tijd om dit door te laten gaan en hieraan te wennen.

4e tweedaagse: ‘Guru-yoga’ (identificatie en integratie)
Deze laatste tweedaagse richten we ons opnieuw op Guru-yoga, waarbij nu Gestalte zíjn het zwaartepunt krijgt; je bent de Gestalte en belichaamt diens straling en manier van Zijn. We visualiseren de Gestalte voor ons en laten ons spiegelen door niets anders meer dan dat, waardoor we de Gestalte worden en daarmee alles transformeert. We oefenen om hierbij te blijven, Gestalte zijn te continueren. Door dit langere tijd te doen vindt er een diepgaande ontworteling plaats van onze zelfdefinities, onze beddingen en vaste referentiepunten die we creëren. Je ontdekt welke kwaliteiten als Gestalte zijnde spontaan aanwezig zijn. Je ondervindt ook wat jou in het dagelijks leven het meest afleidt van Gestalte te zijn en hoe je je psyche hierin kunt instrueren. We sluiten de leergang af met een persoonlijke reflectie waarin je een aantal concrete stappen formuleert die jou als padloper helpen om jouw vrijheid vorm te geven, jouw dagelijks leven in verlichting te integreren.


 

Aanvullend Padbegeleiding

Voor studenten die deelnemen aan deze Leergang is er de mogelijkheid om ook deel te nemen aan een van de aanvullende padbegeleidingsgroepen.

De Padbegeleiding volgt de thema’s en beoefeningen van de tweedaagsen. In de padbegeleiding kun je jouw persoonlijke issues inbrengen die tijdens de beoefeningen wakker worden en evt. vragen/moeilijkheden die je in je practice tegenkomt verhelderen. Ook is er aandacht voor persoonlijk onderzoek en voor de doorwerking van de training in jouw dagelijkse leven.

Praktische informatie schooljaar 2023-2024


 

Leergang Gebaren van Verlichting 

Data Leergang (o.l.v. Annet Posthuma):

 • vr 27 en za 28 oktober
 • vr 8 en za 9 december
 • vr 15 en za 16 maart
 • vr 14 en za 15 juni


Data Aanvullend Padbegeleiding bij Leergang Gebaren van Verlichting
:

Groep 1 (5 x 1 do; o.l.v. Annet Posthuma):

 • 16 november
 • 21 december
 • wo 14 februari
 • 28 maart
 • 9 mei


Groep 2 (5 x 1 vr; o.l.v. Jeroen de Bruin):

 • 24 november
 • 26 januari
 • 1 maart
 • 26 april
 • 17 mei

Tijd:
dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Leraar en Padbegeleider groep 1: Annet Posthuma

AnnetPosthuma

Padbegeleider groep 2:
Jeroen de Bruin

Locatie:
School voor Zijnsoriëntatie, Doelenstraat 42, 3512 XJ Utrecht

Tarief Leergang:

 • Standaardtarief: € 856,-
 • Tarief voor studenten met laag inkomen: € 606,-
 • Genereus tarief: € 856,- plus vrijwillige bijdrage


Tarief Aanvullend Padbegeleiding (5×1 dag)
:

 • € 680,-

gewaarzijn is de grond van alle verschijningen
en manifesteert als alle verschijningen