fbpx

STAP-budget

Informatie STAP-budget

Wanneer je de Introductietraining, Zijnstraining of Opleiding tot leraar gaat volgen bij de school voor Zijnsoriëntatie, kun je in aanmerking komen voor € 1.000,00 STAP-budget (voor Introductietraining is dit € 760,00).

Het STAP-budget is een subsidieregeling die het mogelijk maakt om een training of opleiding bij ons te volgen waarbij je in aanmerking kunt komen voor een subsidie van € 1.000,00. Dit kan dus betekenen dat de kosten van de training of opleiding voor jou lager worden omdat het UWV een gedeelte subsidieert.

Let op: de aanvraag voor het STAP-budget verloopt via het UWV. Het eerstvolgende aanvraagmoment is op dinsdag 28 februari 2023. Hieronder vind je informatie over hoe dit werkt.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Deze subsidieregeling maakt het mogelijk om een training of opleiding met subsidie te volgen, maximaal kun je € 1.000,00 ontvangen. Zijn de kosten van de training lager dan ontvang je de subsidie na rato. Let op: de aanvraag verloopt via het UWV. De school voor Zijnsoriëntatie verzorgt alleen het aanmeldformulier voor jou.

Hoe werkt het?

 1. Je hebt je net ingeschreven voor aanbod welke in aanmerking komt voor STAP-budget (Introductietraining, Zijnstraining of Opleiding tot leraar).
 2. Vul nu het STAP-aanmeldformulier in via deze link: STAP-aanmeldformulier. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het juist invullen van deze gegevens. Wij nemen deze gegevens letterlijk over en verwerken deze gegevens op het STAP-aanmeldbewijs.
 3. Wij maken vervolgens binnen 5 werkdagen het STAP-aanmeldbewijs voor jou klaar.
 4. Wij mailen jou het STAP-aanmeldbewijs binnen 5 werkdagen (pdf-bestand).
 5. Wij zorgen voor de voor-aanmelding bij het UWV, dit kan het aanvraag proces op 28 februari voor jou versnellen.

Planning STAP-budget

Op 28 februari kun je vanaf 10.00 uur je aanvraag doen. Voor het STAP-budget geldt: wie zich als eerste inschrijft/aanmeldt, krijgt subsidie, op=op.

Houd er rekening mee dat je op 28 februari, tijdens de STAP-budget aanvraag, lange tijd in de wachtrij kunt staan op de website van het UWV. Als je door de wachtrij bent gekomen en de aanmelding is gelukt, hoor je vervolgens binnen 4 weken of je het STAP-budget toegekend krijgt.

Wanneer kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget, moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je bent tussen de 18 en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst, ondernemer of werkzoekende.
 • Je bent minstens 6 maanden volksverzekerd (geweest) in de afgelopen 2 jaar. In makkelijke taal: je hebt sinds maart 2020 minimaal 6 maanden een Nederlands inkomen gehad; van dit loon worden automatisch premies volksverzekeringen ingehouden, waardoor je in aanmerking komt voor het STAP-budget (‘volksverzekerd’; AOW,ANW,WLZ – dit is het bruto-netto verschil op je loonstrook).
 • Je hebt de EU-nationaliteit, EER of bent afkomstig uit Zwitserland.
 • De opleiding moet na de aanvraagperiode binnen 3 maanden aanvangen.
 • Je maakt geen gebruik van een andere publiekelijke onderwijs financiering (bijv. studiefinanciering, lerarenbeurs).

Verschillende aanvraagmomenten STAP-budget

Het STAP-budget subsidiebedrag wordt verdeeld over de volgende tijdvakken:

 • Van 28 februari 2023 tot en met 30 april 2023 – aanvraagperiode geschikt voor opleidingen die starten na 4 weken van je aanvraagmoment en uiterlijk op 30 juli 2023.
 • Van 1 mei 2023 tot en met 2 juli 2023 – aanvraagperiode geschikt voor opleidingen die starten na 4 weken van je aanvraagmoment en uiterlijk op 2 oktober 2023.
 • Van 3 juli 2023 tot en met 3 september 2023 – aanvraagperiode geschikt voor opleidingen die starten na 4 weken van je aanvraagmoment en uiterlijk op 3 december 2023.
 • Van 4 september 2023 tot en met 31 oktober 2023 – aanvraagperiode geschikt voor opleidingen die starten na 4 weken van je aanvraagmoment en uiterlijk op 31 januari 2024.
 • Van 1 november 2023 tot en met 31 december 2023 – aanvraagperiode geschikt voor opleidingen die starten na 4 weken van je aanvraagmoment en uiterlijk op 31 maart 2024.

Reken op een periode van 4 weken tussen het aanvragen en het eventuele toegekend krijgen van het STAP-budget.

Voorwaarden

Als de scholing niet wordt afgerond volgens de voorwaarden van het UWV, dan moet de student zelf alsnog € 1.000,00 betalen aan de school voor Zijnsoriëntatie. De voorwaarden van het UWV zijn als volgt:

De scholing is afgerond indien de student de opleiding heeft voltooid met:

 • een diploma of certificaat;
 • of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80%;
 • ten minste 80% van het vereist aantal studiepunten in geval van een meerjarige opleiding; 
 • of de intekening of deelname aan tentamens of examens of, anders dan een vrijstelling, een of meer beoordelingen in een vak op basis van een overzicht van behaalde resultaten in geval van bekostigd onderwijs.

 

Let op: de € 1.000,00 ontvangt de school voor Zijnsoriëntatie als voorschot, met als voorwaarde dat je de opleiding succesvol moet afronden. Wanneer de opleiding niet succesvol is afgerond, moet je dit bedrag zelf terugbetalen aan de school voor Zijnsoriëntatie. 

Heb je vragen over STAP-budget?

Zie voor meer informatie de FAQ op de website van het STAP-budget.

we bestaan niet als een entiteit,
we zijn een knooppunt van communicatie