fbpx

Lezing themadag Han Fortmann Centrum

‘Bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving’

De samenhang tussen persoonlijke ontwikkeling en je verbonden weten met het grotere geheel van natuur en samenleving wordt steeds meer als een vanzelfsprekendheid gevoeld. De themadag van het HFC op zaterdag 3 september 2022, sluit daarop aan. Gastspreker is psycholoog en spiritueel leraar Hans Knibbe, oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie. Hij zal een lezing verzorgen onder de titel: ‘De verlichte burger’.

Met alles verbonden

Knibbe: “Hedendaagse spiritualiteit beperkt zich niet tot de klassieke ‘verticale’ verlichting, waarin de yogi zich terugtrekt uit de wereld en vooral bezig is met zijn eigen verlichte staat. Als we rusten in Zijn, in onze verlichte aard, voelen we ons met alles verbonden en is ons hart ‘ontpantserd’. Vanuit dat verlichte besef van onderlinge verbondenheid waarin ‘het grote Hart’ is ontwaakt, is de moderne yogi een verlichte burger.”

Je oriënteren op Zijn

In de jaren zeventig ontwikkelde Knibbe zijn levensfilosofie, de ‘Zijnsoriëntatie’. Daarmee bedoelt hij letterlijk: “Je oriënteren op Zijn, de volkomen ongecompliceerde oergrond van je geest, van je Gewaar-Zijn. Wanneer je rust in Zijn ben je contactvol aanwezig in het Nu. De mallemolen van streven en vermijden, die altijd naar toekomst of verleden wijst, heeft je niet langer in de greep. Het is net alsof je uit een vernauwing stapt en opeens in een open ruimte staat. Die open ruimte blijkt intrinsiek vrij te zijn van al je patronen, gevoelens en gedachten. Je komt in contact met inspiratie, kracht en levenslust.”

Workshops

Voorafgaand aan de lezing van Hans Knibbe verzorgen twee docenten van het Han Fortmann Centrum ieder een workshop.

  • Workshop 1: ‘Wat is jouw bijdrage aan een leefbare wereld?’

“Hoe kom je er achter wat jouw bijdrage aan je omgeving kan zijn? Hoe kom je verder tot bloei? Door meditatie, innerlijk onderzoek en het delen van ervaringen proberen we dichter bij antwoorden op deze vragen te komen.” (Ted van Rijt, docent mindfulness en compassie.)

  • Workshop 2: ‘Hoe kun je spontaan en met compassie handelen?’

“We gaan oefenen met de zogenaamde compassiecirkel. Zo leggen we ons toe op spontaan handelen in verbinding met onszelf en onze omgeving. Zo inspireren we elkaar ter plekke en klinkt dit mogelijk nog vele dagen door.” (Misha Beliën, docent zenmeditatie.)

Praktische informatie

Datum en tijd:
Zaterdag 3 september 2022, 10.00 -15.30 uur (volledige programma).
Men kan ook alleen de lezing van Hans Knibbe bijwonen (aanvang 13.30 uur).

Entree:
€ 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Alleen de lezing:  € 15,-.

Locatie:
Boeddhistisch Centrum Jewel Heart: Hatertseveldweg 284, 6532 XX  Nijmegen.

Meer informatie en aanmelding:
zie website HFC: Themadag.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 5x per jaar.