Starten met de basistraining Zijnsoriëntatie
De Zijnstraining is de basistraining van het zijnsgeoriënteerde pad van levenskunst. In deze training leer je jezelf diepgaand kennen, zowel in je open, verlichte Spiritaard als in de verwarde aannames en patronen die voortkomen uit je geschiedenis. Je ontdekt hoe je voorbij de verwarring kunt gaan en verlichting kunt leven in je dagelijkse bestaan. Je krijgt alle ruimte om in je eigen tempo en op je eigen manier uit te vinden wat dit Zijnsgeoriënteerde pad voor jou betekent.
1e jaar van de Zijnstraining
Het hoofdthema van het eerste jaar is contact maken met jouw verlichte Spiritaard. Je Spiritaard is op spontane en natuurlijke wijze – altijd al – aanwezig en kan naar de voorgrond komen door je ‘oog’, je manier van kijken, te veranderen. We besteden het eerste jaar veel aandacht aan het verruimen van je optiek, door de switch te leren maken van duale, vorm-fixerende psyche aandacht naar non-duale, open Zijns-aandacht.
Andere belangrijke onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen:
- introductie in de fasen van zijnsgeoriënteerde meditatie;
- verdieping van je contact met verlichte inspiratiesymbolen als het huis van Zijn, de Gestalte en de Zijnsouders;
- zicht krijgen op de overdrachten die je vanuit je psyche hebt op de inspiratiesymbolen;
- de ‘tragiek’ van je geschiedenis onder ogen zien en ontdekken hoe je hier psychologisch steeds van weg beweegt.
Beluister de aanbeveling van een student
Ton over thuiskomen, vervulling en vrijheid
Klik hier voor meer video’s van studenten
Vormgeving van de Zijnstraining
Jaargroep
Je maakt deel uit van een jaargroep met een vaste leraar. De jaargroep komt verspreid over het schooljaar bijeen in retraites en workshops:
- een retraite van vier dagen (residentieel);
- een workshop van vier dagen (op de school in Utrecht);
- drie workshops van twee dagen (op de school in Utrecht).
niets
Ons werk is ervaringsgericht. We bieden werkvormen aan waarmee je aan den lijve kunt ontdekken hoe de zijnsgeoriënteerde principes werken. Naast de plenaire werkvormen als bewegende meditatie, zitmeditatie, bewustzijnsoefeningen, energiewerk, visualisatie en uitleg, zul je vaak in twee- of drietallen verkennende oefeningen doen.
Padbegeleiding in een kleine groep
Verspreid over het schooljaar krijg je zes dagen intensieve, persoonlijke begeleiding in een kleine groep van maximaal zes studenten. Je leert jezelf diepgaand kennen en je krijgt hulp bij het toepassen van de inzichten die je in de workshops en retraites hebt opgedaan. Alles wat wakker wordt in de training, zoals gevoelens van angst, weerstand of verlangen, kun je in de padbegeleiding verhelderen. Het is spannend, leerzaam en vruchtbaar om in deze intieme groep aanwezig te zijn en op je gemak te raken met alles wat zich in relatie voordoet.
Beoefening in de inspiratiegroep
In de jaargroep worden inspiratiegroepen gevormd van ongeveer vijf of zes studenten. In de inspiratiegroep werk je verder met wat je in de retraites en workshops aangereikt krijgt. De inspiratiegroep is de plek waar je zonder begeleiding in relatie bent met elkaar en oefent om je vrije verlichte aard in de praktijk van alledag vorm te geven.
Beoefening thuis
Je wordt geacht om van begin af aan je eigen meditatiediscipline op te bouwen en te onderhouden. Je krijgt opdrachten en suggesties voor beoefening thuis en in de workshops en de padbegeleiding is er gelegenheid om op je practice in te gaan en eventuele moeilijkheden te bespreken.
Studie
Ter voorbereiding van de trainingsdagen lees je de in de studiegids beschreven literatuur. Dat kunnen hoofdstukken of paragrafen zijn uit het Handboek Zijnsoriëntatie van Hans Knibbe, artikelen uit de reader van je studiejaar en/of andere boeken die in de literatuurlijst zijn opgenomen. We stimuleren onze studenten om echt werk te maken van studie. Onze ervaring is dat het actief bestuderen van zijnsgeoriënteerde en boeddhistische literatuur in belangrijke mate bijdraagt aan de vorderingen op het pad.
Holonbijeenkomst
In schooljaar 2025-2026 vindt ook een Holonbijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst is speciaal voor de studenten van de Zijnstraining georganiseerd omdat we je graag kennis willen laten maken met Hans Knibbe, andere leraren, padbegeleiders en assistenten van de Zijnstraining. Uiteraard is het ook leuk om je medestudenten uit jouw jaar en studenten uit andere jaren in deze feestelijke setting te ontmoeten. We vinden het ook belangrijk om je kennis te laten maken met vertegenwoordigers van voor de school belangrijke organen, zoals: de Zijnskring, de Stichting Zijnsoriëntatie, ons tijdschrift ZIJN en de Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie.
ZIJN
Het tijdschrift ZIJN is het halfjaarlijkse tijdschrift over Zijnsoriëntatie; over de visie, ontwikkelingen en methoden om de visie vorm te geven. Er staan bijdragen in van Hans Knibbe, redactieleden, stafleden en studenten. Voor studenten van de Zijnstraining is een abonnement op ZIJN verplicht. ZIJN is een uitgave van de Stichting Zijnsoriëntatie.
Voor wie is de Zijnstraining?
Je bent van harte welkom in de Zijnstraining als je nieuwsgierig bent naar een spiritueel pad dat gefundeerd is in de herkenning van je vrije, non-duale aard én een rijke methodiek heeft ontwikkeld om met het psychologische lijden van de moderne westerse mens om te gaan.
De Zijnstraining is passend voor jou als je:
- jezelf wilt leren kennen in jouw psychologische en spirituele dieptes;
- aangeboren vrijheid wilt ontdekken en authentieker wil leven;
- je emotionele bereik wilt vergroten, voorbij de grenzen van je opvoeding;
- jezelf wilt leren begrijpen vanuit een ruimere (Spirit) optiek;
- liefde, waarheid en schoonheid al ervaart, of wilt leren ervaren als levende en voelbare Zijnskwaliteiten;
- de verhoging van jouw kwaliteit van Zijn als een bijdrage ziet aan de wereld;
- bereid bent om een dagelijkse meditatiediscipline te onderhouden.
Voorwaarden voor deelname
- Je hebt deelgenomen aan de Introductieworkshop of de Introductietraining Zijnsoriëntatie aan de school.
- Je hebt een hbo- of academische opleiding of hebt op een andere manier een hbo- of academisch denk- en werkniveau verkregen.
- Je hebt de intakevragen, die je ontvangen hebt na aanmelding voor de Zijnstraining, schriftelijk beantwoord en terug gemaild naar de school. Na ontvangst van het ingevulde intakeformulier word je uitgenodigd voor een intakegesprek met één van de leraren van de Zijnstraining, die meekijkt of deelname aan de Zijnstraining passend is.
Wil je overleggen of de Zijnstraining iets voor jou is?
Stuur dan een e-mail of bel met de school: 030 – 23 16 513
Download hier de Infobrochure van de Zijnstraining (2024-2025).