Het laatste jaar van de basistraining Zijnsoriëntatie
Studenten die na afronding van het 2e jaar de Zijnstraining willen vervolgen, kunnen na een positief advies van de leraar doorgaan in groep 3XZ.
3e jaar van de Zijnstraining
In het derde jaar van de Zijnstraining geef je jouw oriëntatie op vrijheid en verlichting verder vorm. Je beoefent om zonder voorbehoud te rusten in de ongecompliceerde, non-duale grond van je geest (‘rusten in Zijn’). Je merkt hoe je gevoelslichaam en je energielichaam steeds verder openen. En je ontwikkelt er plezier in om, met vallen en opstaan, je vrije, stralende en ook willende aard in de relatie met anderen in te brengen en te leven (‘doen wat je wilt’).
Andere belangrijke onderwerpen die in het derde jaar aan bod komen:
- verkenning van de ladder van optieken;
- belichaming van je vrije seksuele aard;
- viering van je Spiritaard;
- schrijven en bespreking van een paper (ca. 5 tot 8 bladzijden);
- afsluiting van de Zijnstraining en stilstaan bij het vervolg van je pad.
Beluister de aanbeveling van een student
Femke over contact vrije vorm
Klik hier voor meer aanbevelingen.
Vormgeving van de Zijnstraining
Jaargroep
De leraar van groep 3XZ is Esther Hamers. De jaargroep komt verspreid over het schooljaar bijeen in:
- twee retraites van vier dagen (residentieel)
- drie workshops van twee dagen (op school in Utrecht)
De trainingsdagen hebben overwegend een retraite karakter, de eerste tweedaagse is gewijd aan het theoretisch en ervaringsmatig verkennen van de ‘ladder van optieken’.
Padbegeleiding
In de padbegeleiding ligt dit jaar een speciale focus op het ‘relatie-werk’: het leren present zijn in relatie. Op de dagen die hieraan gewijd zijn, is er in de ochtend een trainingsaanbod waarin je zicht krijgt op patronen die (vaak onbewust) spelen in het relatieveld en beoefen je relationele vaardigheden. In de middag oefen je met elkaar om in relatie tevoorschijn te komen en je kenbaar te maken. Doordat je relationeel vaardiger wordt, worden niet alleen je relatie met je mede-studenten maar ook je relaties in privé- en werksfeer positief beïnvloed.
Beoefening in de inspiratiegroep
In de jaargroep worden inspiratiegroepen gevormd van ongeveer vijf of zes studenten. In de inspiratiegroep werk je verder met wat je in de retraites en workshops aangereikt krijgt. De inspiratiegroep is de plek waar je zonder begeleiding in relatie bent met elkaar en oefent om je vrije aard in de praktijk van alledag vorm te geven.
Beoefening thuis
In het derde jaar wordt van je verwacht dat je dagelijkse meditatie inmiddels vanzelfsprekend is geworden en dat deze inspirerend is en progressie kent.
De kenmerken van een geslaagde meditatiepraktijk zijn o.a. dat je:
- een dagelijkse meditatie hebt van minimaal 30 minuten;
- in staat bent om je geest gedurende langere tijd gericht te houden op het object van aandacht (adem, Gestalte-beeld, mantra) en jezelf uit de afleiding terug te roepen;
- regelmatige ervaringen van opening van je geest hebt: helderheid, vreugde, liefde, spirituele inzichten, gemak, straling enz.;
- het fijn vindt om te mediteren.
Eventuele vragen en moeilijkheden over je practice breng je in de padbegeleiding in.
Vervolg van het pad
Na de Zijnstraining zijn er meerdere mogelijkheden om je pad van levenskunst binnen de school te vervolgen:
- in de leerruimte van de Zijnstraining blijven (jaar 2 en 3);
- leergangen 1e/2e en 3e perspectief o.l.v. Hans Knibbe volgen;
- winterretraite en/of Zomerretraite o.l.v. Hans Knibbe volgen;
- lid worden van de Zijnskring;
- opleiding volgen tot leraar Zijnsoriëntatie.
Tegen het eind van het derde jaar bespreek je je plannen/wensen voor het vervolgen van je pad. Je krijgt feedback op je keuze en je leraren geven een advies.
NB Een eventueel negatief advies van je leraren m.b.t. het door jou gekozen vervolgtraject is zwaarwegend, maar niet bindend.