Het vervolg van de basistraining Zijnsoriëntatie
Studenten die na afronding van het 1e jaar de Zijnstraining willen vervolgen, kunnen na een positief advies van de leraar doorgaan in groep 2CD.
2e jaar van de Zijnstraining
In het tweede jaar van de Zijnstraining staat de herkenning van ‘leegte’ centraal, zowel de psychologische als fundamentele leegte. Leegte-herkenning houdt in dat je doorziet dat de werkelijkheid zoals je die normaal beleeft een constructie van je geest is. Je onderzoekt en beoefent m.n. de leegte van subject, en daarmee het niet bestaan van een ‘ik’. Je ontdekt hoe je vanuit deze radicale breuk met je gewoonte-ik kunt rusten in de subjectloze, tijdloze, onbeschreven openheid.
Andere belangrijke onderwerpen die in het tweede jaar aan bod komen:
- de introductie in het ‘holon’ begrip, je leert de ‘levende ruimte’ van de relatie in beeld te brengen en daarop af te stemmen;
- onthechting en compassie als het fundament van het verlichtingspad;
- houvastloosheid en onzekerheid;
- je verbinding met jouw pad en de zogeheten ‘drie juwelen’: de leraar, de visie en de groep.
Bekijk hieronder een aanbeveling van een student uit de Zijnstraining.
Beluister de aanbeveling van een student
Aldi over gronding en basale rust
Klik hier voor meer aanbevelingen.
Vormgeving van de Zijnstraining
Jaargroep
De leraar van groep 2CD is Annet Posthuma. De jaargroep komt verspreid over het schooljaar bijeen in retraites en workshops:
- een retraite van vier dagen (residentieel)
- de Winterretraite (residentieel)
- drie workshops van twee dagen (op de school in Utrecht)
n
Padbegeleiding
In de padbegeleiding in het tweede jaar is er veel aandacht voor je psychologische bewegingen rond leegte/contactloosheid. Je krijgt een introductie in zijnsgeoriënteerde psychologie, met thema’s als de splitsing in strategisch zelf en teruggetrokken zelf, de val en superego.
Daarnaast blijf je in de padbegeleiding reflecteren op de discipline en de kwaliteit van jouw meditatiepraktijk. Je verdiept je motivatie voor spirituele beoefening en eventuele moeilijkheden die je tegenkomt, zoals weerstanden, angsten, verlangens enzovoort, worden verhelderd en leer je een plaats te geven.
Beoefening in de inspiratiegroep
In de jaargroep worden inspiratiegroepen gevormd van ongeveer vijf of zes studenten. In de inspiratiegroep werk je verder met wat je in de retraites en workshops aangereikt krijgt. De inspiratiegroep is de plek waar je zonder begeleiding in relatie bent met elkaar en oefent om je vrije aard in de praktijk van alledag vorm te geven.
Beoefening thuis
Je wordt geacht inmiddels een stabiele en inspirerende meditatiepractice opgebouwd te hebben. Eventuele vragen en moeilijkheden over je practice breng je in de padbegeleiding in.
Holonbijeenkomst
In schooljaar 2025-2026 vindt ook een Holonbijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst is speciaal voor de studenten van de Zijnstraining georganiseerd omdat we je graag kennis willen laten maken met Hans Knibbe, andere leraren, padbegeleiders en assistenten van de Zijnstraining. Uiteraard is het ook leuk om je medestudenten uit jouw jaar en studenten uit andere jaren in deze feestelijke setting te ontmoeten. We vinden het ook belangrijk om je kennis te laten maken met vertegenwoordigers van voor de school belangrijke organen, zoals: de Zijnskring, de Stichting Zijnsoriëntatie, ons tijdschrift ZIJN en de Beroepsvereniging Leraren Zijnsoriëntatie.
Instromen in de Zijnstraining
In een enkel geval is het mogelijk om in te stromen in het 2e jaar van de Zijnstraining. Je moet dan ten minste twintig trainingsdagen hebben gevolgd bij een geregistreerde Zijnsgeoriënteerde begeleider of coach in Nederland of Vlaanderen. Daarnaast gelden voor toelating dezelfde intakeprocedure en reguliere toelatingseisen als voor het basisjaar. Ook een intakegesprek (tarief: € 64,- ) behoort tot deze procedure. Neem hiervoor contact op met de school: per mail of telefonisch op: 030 – 23 16 513.